Waarom AI copywriters niet overbodig maakt
“Ai ai ai, nieuwe technologie!” (Sorry…)
Moet je je als copywriter serieus zorgen maken over AI, articifial intelligence (kunstmatige intelligentie)? En kun je als “traditionele” copywriter nog een boterham bij elkaar schrijven als computers je werk overnemen?
Ik geloof niet dat het zo’n vaart zal lopen. Wel denk ik dat het werk van tekstschrijvers gaat veranderen dankzij technologie. Veel teksten zijn prima om te laten schrijven door AI-tools. Het heeft hoe dan ook weinig zin om je te verzetten tegen de vooruitgang, want AI ontwikkelt zich toch wel door. Resistance is futile. Omarmen dus, of op zijn minst accepteren. En ondertussen kijken wat je eruit kunt halen.
Wisselende resultaten
Hoewel de resultaten van AI-tools nog erg wisselen, ontwikkelen ze zich snel. De kans dat AI-copywriting tools tekstschrijvers van vlees en bloed voorbijschieten is reëel, maar volgens mij ligt dat wel aan het soort teksten. Sowieso is een computer sneller, secuurder en heeft-ie meer bronnen tot zijn beschikking. Zelfs in talloze exotische talen als dat nodig is. Maar op zich is een computer slechts een uitvoerder van opdrachten, toch? Wat als we gewoon alle minder leuke klussen door computers laten doen?
De menselijke factor: creativiteit

Waarom copywriting mensenwerk is? Creativiteit.
Nuance, woordgrappen en al het andere wat tekstschrijven zo leuk maakt komt voort uit creativiteit van mensen. Kan een AI-tool dat nabootsen? Nee, misschien komt dat nog wel eens.
AI put uit de content die er al is. Een verrassende invalshoek of briljante tekstuele vondst komt niet zo snel uit een computer, in principe wel van een menselijke schrijver. “Imitation is the sincerest form of flattery,” zei Oscar Wilde eens. Een AI-tool is een copycat. Een efficiënte, snelle na-aper.
Echt denken is er niet bij
AI is o.a. erg goed in gegevens analyseren of patronen herkennen. Maar om echt creatieve oplossingen te bedenken is de technologie vooralsnog vrij beperkt. Het menselijk brein is veel beter in nieuwe concepten bedenken. Of om bestaande kennis en vaardigheden toe te passen op nieuwe, creatieve en onverwachte manieren.
Een computer voert opdrachten uit, niets meer en niets minder. De kwaliteit, volledigheid en/of complexiteit van die opdracht bepaalt het resultaat. En ook de opdracht vergt creativiteit en denkwerk. Misschien worden copywriters ooit wel degenen die de AI-tools bedienen. Briljante promptschrijvers, waarmee binnen korte tijd hele concepten op het beeldscherm staan. Een paar uur nadenken over de prompt, maar daarna verschijnt er wel een bestseller van 500 pagina’s op het scherm.
Een voorbeeld

Je loopt een autodealer binnen met de vraag “Ik zoek een auto.”
De verkoper, laten we hem Henk noemen, kijkt je met grote, vragende ogen aan en begint te stamelen. “Hoe zit het eigenlijk met je budget? Enneeh…hoeveel ruimte heb je nodig, welke kleur vind je mooi en op welke brandstof moet die bolide eigenlijk lopen?”
Of misschien heeft Henk wel een helse kater en geeft hij je simpelweg een lijstje met de actuele voorraad. Merken, types, prijzen. Weet je nog niks.
Kunstmatige intelligentie werkt op een soortgelijke manier. Als je een AI-tool vraagt om een tekst te schrijven over auto’s, kijkt die tool wat er online te vinden is en krijg je een vrij algemene tekst. De vraag is of je daar iets mee kunt.
Over AI-tools met een kater is trouwens nog weinig bekend… 😉
Jouw input is alles
Goed, dus jouw input bepaalt dus het tekstuele resultaat dat de AI-tool je geeft. Voor een goed resultaat moet je daarom nadenken over het onderwerp, wie je doelgroep is en welke informatie die interessant vindt. En wat is het doel van je tekst? De vorm van een opiniestuk, persbericht of conversiegerichte webtekst verschilt nogal. Om AI een tekst te laten schrijven met een echt nieuwe invalshoek is de menselijke input vooralsnog cruciaal.
Eigenlijk zijn het precies dezelfde redenen waarom bedrijven een copywriter inhuren. Die heeft namelijk de ervaring om teksten te laten resoneren bij hun doelgroep. Om voor mezelf te spreken: vaak zit het meeste werk in de voorbereiding. Ik moet begrijpen waar ik over schrijf en voor wie. Vervolgens scheid ik hoofdzaken van bijzaken en duik in het hoofd van de doelgroep. Want die wil ik bereiken.
Zeker weten dat AI copywriters behulpzaam kan zijn
Snel veel tekst nodig? Daarvoor heb je diensten als Textbroker, waarmee je voor relatief weinig geld teksten van prima kwaliteit koopt. Soms is “prima kwaliteit” meer dan genoeg. Zelf heb ik Textbroker een aantal keren gebruikt voor grote volumes SEO-teksten. Altijd in overleg met m’n opdrachtgever overigens. Voor ze gepubliceerd werden, had ik ze allemaal gelezen en gecontroleerd. Op die manier maak je snel meters voor een scherp budget.
Een AI-tool zou de rol van Textbroker goed kunnen overnemen. Stel, je hebt veel teksten nodig en weinig budget. Je zou een copywriter kunnen inschakelen als (eind)redacteur om door AI gegenereerde teksten te checken. Je moet dan wel meer dan alleen op spel- en stijlfouten controleren. Een generator die een tekst samenstelt op basis van alles wat er online te vinden is, kan ook onjuiste informatie gebruiken.
Ook is het een handig middel voor inspiratie. Stel gerichte vragen over een onderwerp en AI kan je zomaar aan ideeën helpen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Dat is ontzettend waardevol. Scheelt je nog tijd ook.
Waarom je AI-tools juist geen teksten moet laten schrijven
Google neemt een duidelijk standpunt in wat betreft door AI gegenereerde copy: doe maar niet. Het gaat ’s werelds grootste zoekmachine om kwaliteit. Eerlijk is eerlijk, als ondernemer, marketingmanager of copywriter moet dat ook jouw uitgangspunt zijn.
Zolang je twijfelt aan de kwaliteit van door AI gegenereerde teksten, kun je ze beter laten liggen.
Voor welke teksten gebruik je AI-tools?
Zijn er echt geen situaties wanneer AI-tools prima teksten schrijven? Tuurlijk wel. Denk aan teksten waarvoor weinig creativiteit nodig is of waarvan de tone of voice niet zo belangrijk is. Komt mooi uit, want dat zijn sowieso niet echt de teksten waarvoor de meeste copywriters warmlopen.
Een FAQ of kennisbank
AI kan een prima middel zijn om jouw bedrijfsinformatie, veel gestelde vragen of andere uitgebreide bronnen om te zetten naar behulpzame content voor je klanten. Bijvoorbeeld in de vorm van een kennisbank of FAQ, want daarbij is vooral belangrijk dat de inhoud feitelijk correct is. Je voedt de AI-tool met een bak informatie en gooit er de vragen die je klanten steeds weer blijven stellen bij. De tool stelt de FAQ of kennisbank voor je samen. Daarmee help je je klanten en maak je ze zelfredzaam. Vindt Google ook tof.
Samenvattingen
Stel je voor, je hebt een enorme hoeveelheid diepgaande tekst. Een samenvatting voor op je website kan dan best wel handig zijn. Laat een AI-tool de inhoud analyseren en er een compacte samenvatting van schrijven. Die samenvatting zet je online en je linkt naar die enorme tekst voor de mensen die er echt in willen duiken. Kunstmatige intelligentie neemt het werk van je over, zodat je je als copywriter tijd hebt om leuke, creatieve teksten te schrijven.
Productteksten
Webshops halen productinformatie vaak uit databases van hun leveranciers. Andere webshops gebruiken dezelfde productteksten en dat is weer niet bevorderlijk voor hun online vindbaarheid. Ik kan me prima voorstellen dat je grote volumes productteksten door een AI-tool laat (her)schrijven. Als je slim bent geef je de tool meteen de opdracht om de teksten beter te laten passen bij de tone of voice van je merk…das nog altijd beter dan de vaak zielloze teksten uit die eerder genoemde databases.
Interviews
Zelf vind ik het prettig om interviews op te nemen. Zonder aantekeningen te hoeven maken heb ik echt alle aandacht voor mijn gesprekspartner. En die geweldige quote leg ik daarmee ook zonder filter vast. Van de audio-opname laat ik AI-software een transcriptie maken, die ik gebruik voor m’n tekst.
Strikt genomen schrijft de tool in dit geval niet echt, maar ik wilde hem niet onvermeld laten.
Is AI de toekomst? Of is er een toekomst voor AI?
Ik denk het laatste. Wie schrijft, die blijft. Al die AI-tools kunnen prima bestaan naast de traditionele copywriter die met een ouderwets toetsenbord teksten op maat schrijft. In het slechtste geval moet hij (m/v/x) er een krantenwijk bijnemen. De tijd zal het leren.
De afbeeldingen bij dit artikel zijn gegenereerd met Adobe Firefly.