De beste scène uit de beste film ooit

Als je het Coen Brothers-monument The Big Lebowski (1998) niet kent, dan stel ik voor dat je deze film als de bliksem opzet en gaat genieten van de talloze hilarische scenes waaruit de film bestaat. Het is een comedy, maar niet van het niveautje grap-lachen.

Geen idee hoe vaak ik de film inmiddels heb gezien (VAAK!), ik blijf voortdurend grinniken om de absurde situaties en dialogen waarin hoofdpersoon Jeffrey Lebowski (gespeeld door Jeff Bridges) verzeild raakt.

Jeffrey Lebowski, in de film ook wel The Dude, is een uitblinker in zorgeloosheid en lanterfanterij, tot zijn kleed wordt gestolen. Tijdens het oplossen van die ogenschijnlijke diefstal, drinkt The Dude ontelbaar veel White Russians en is er bowling, altijd bowling.

Eén van mijn favoriete scenes rondom een van zijn bowlingtrainingen is deze, waarin Jeff Bridges schittert naast medespelers John Goodman en Steve Buscemi:

Ik zou oprecht willen dat ík deze dialoog had geschreven. Zo scherp, zo dynamisch en zo godvergeten grappig.

Overigens wel een kleine waarschuwing voor tere zieltjes, want in de film wordt nogal wat gescholden. Voor liefhebbers van het betere krachtige taalgebruik: in net iets meer dan 2 minuten kijk je The Big Lebowski – The Fucking Short Version. Juist, alle plusminus 280 fucks (zo’n 2,4 per minuut) achter elkaar.

Voeg een reactie roe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *