Influencers ownen content: 6 wijze lessen
Influencers zijn overal. En of je ze nou supertof vindt of je juist groen en geel ergert aan die lui die met ogenschijnlijk niks doen hun geld verdienen: ze trekken de aandacht. Die aandacht zorgt voor volgers, likes, commentaar (positief of negatief – maakt niet uit, publiciteit is publiciteit) en…inkomsten. Bakken met inkomsten.
Wat kun je als gewone sterveling leren van mensen als beauty-influencer Nikkie de Jager (ruim 19 miljoen Instagram-volgers), gaming-influencer Kwebbelkop (ruim 15 miljoen YouTube-abonnees) en vlogger Enzo Knol (2,8 miljoen abonnees op YouTube)?
Spoiler alert: heel veel.
Hier zijn de 6 gouden regels van content volgens influencers. Je kunt ze prima toepassen zonder elke week met je camera in een Ferrari te hoeven stappen.

6 wijze lessen van influencers
- Fake it till you make it? Vergeet het maar.
- Word de koning(in) van je niche
- Wees trouw…aan je schema
- Praten met je volgers = boeien en binden
- Durf. Doe. Faal. Leer. Herhaal.
- Data is niet saai, het is je beste vriend
1. Fake it till you make it? Vergeet het maar.
Authenticiteit = goud. Influencers creëren een band met hun publiek omdat ze echt zijn. Nou ja, echt… Authentiek in de zin van persoonlijke verhalen, meningen en soms ongemakkelijke momenten delen. Hun volgers smullen ervan. Zie het als de reality tv van nu.
Wijze les 1: Wees jezelf, geen gladde verkooprobot. Mensen houden van mensen. mensen, geen cijfers of grafieken…
Terug naar de lijst met wijze lessen
2. Word de koning(in) van je niche
Ben je alleen maar bezig met hondenkapsels, retro gaming of gourmetten op dinsdagavond? Niks mis mee! Vind je sweet spot en buit hem helemaal uit. Influencers weten precies wat hun volgers willen zien, omdat ze hun niche begrijpen en uitvergroten.
Wijze les 2: Kies een onderwerp waar je doelgroep op aanslaat en duik er diep in. Hoe specifieker, hoe beter. Content over “vegetarisch gourmetten op dinsdagavond maar dan wel zonder komkommers en tomaat” zou zomaar viral kunnen gaan.
Terug naar de lijst met wijze lessen
3. Wees trouw… aan je schema
De meeste influencers werken met een strak publicatieschema, en dat is geen toeval. Regelmaat zorgt voor loyaliteit bij je volgers. Ze weten wanneer ze jouw posts kunnen verwachten en daardoor blijven ze steeds terugkomen. Enneh, consistente merken zijn sterker.
Wijze les 3: Kies een haalbare frequentie en houd je eraan. Of je nu dagelijks, wekelijks of maandelijks post – zorg dat het voelt als een afspraak met je publiek. Liefde is trouw en consistentie.
Terug naar de lijst met wijze lessen
4. Praten met je volgers = boeien & binden
De grootste influencers zitten niet alleen maar te zenden. Ze reageren, chatten, lachen en delen met hun publiek. Juist die gesprekken zorgen ervoor dat volgers niet zomaar een cijfer zijn, maar onderdeel van een community.
Wijze les 4: Betrek je volgers. Stel vragen, reageer op comments, en maak het vooral gezellig. Doe bijvoorbeeld een poll of Q&A: laagdrempelig en altijd goed voor interactie. En onthoud: zelfs de simpelste reactie (“Leuk!”) kan een band opbouwen.
Terug naar de lijst met wijze lessen
5. Durf. Doe. Faal. Leer. Herhaal.

Influencers zitten bovenop nieuwe trends, proberen ze uit, gaan soms volledig op hun bek, en vinden dan weer iets wat wel werkt. Hoort erbij. Experimenteren geeft je volgers zelfs een gevoel van authenticiteit en het toont je groei.
Wijze les 5: Speel met nieuwe contentvormen, toon wat achter de schermen gebeurt of doe eens iets compleet onverwachts. Perfectie is saai, fouten zijn fun (oké, meestal dan).
Terug naar de lijst met wijze lessen
6. Data is niet saai, het is je beste vriend
Dankzij data weten influencers precies wat werkt en wat niet. Nee, dat betekent niet dat je je statistieken moet stalken als een jaloerse ex, maar wel dat je snapt wat je publiek wil.
Wijze les 6: Check je analytics, kijk welke posts goed presteren, en optimaliseer je strategie. Klinkt nerdy, maar geloof ons: je resultaten zullen het waard zijn.
Terug naar de lijst met wijze lessen
Laat je inner influencer los!
Influencers zijn echt geen tovenaars, ze zijn alleen supergoed in het opbouwen van hun eigen merk. Wil jij je doelgroep ook bereiken? Kijk dan af bij de beste en pas hun trucs op je eigen manier toe. Daar heb je echt geen TikTok-dansjes voor nodig, tenzij dat juist helemaal je ding is natuurlijk 🙂
Heb je geen zin en tijd om te investeren in content? Je kunt ook samenwerken met een influencer. Het voordeel? Je kunt vrij specifiek targeten aan de hand van het publiek van de betreffende influencers. Dikke kans dat je de naamsbekendheid van je product een vliegende start geeft. Het nadeel is dat een samenwerking met een grote influencer serieus knaken kost. Maar waarom niet? Als het je meer oplevert dan dat het kost…
Pijnlijk ongemakkelijk
De schaamteloosheid van sommige influencers is pijnlijk ongemakkelijk. Alles voor een mooi plaatje 🙂